Skrivet av: Andrea | 20 maj 2010

Avstånd

Det är svårt att förstå hur världen kan vara så stor. Igår kom glädjande nog några efterlängtade äntligen hem från Australien. De hade rest i nästan två dygn. I Australien börjar det tydligen bli kallt, vinden friskar i och låter vinterns annalkande göra sig påmint just i detta nu.

Från Nya Zeeland kom ett annat meddelande från en vän, som fick mig att tänka på gamla tider då vi backpackade i Nicaragua. Jag insåg att Nya Zeeland inte är långt från Australien och de får snart vinter där också.

En tanke leder ofta till en annan, påminner om olika saker, som till exempel min hemresa från fina Costa Rica som tog mig nästan ett dygn med flygplan. Påminde mig om människor och platser där.

Hur ska vi människliga varelser någonsin kunna förstå, hur långt bort olika platser ligger eller hur långt bort olika personer befinner sig – när avstånd inombords och i våra hjärtan, samtidigt kan vara så väldigt små?


Annonser

Responses

  1. Visst borde vi åka mer tåg. När hus skogar och åkrar passerar förbi kommer avstånden till sin rätt mer än under en flygtur med jetmotorer. På sextiotalet åkte jag ibland ner till Hamburg med tåg och varje resa var ett svindlande äventyr. I Köpenhamn klev man ur sovvagnen och fortsatte resan sittandes och i varje kupé pratade alla med alla och knöt nya bekantskaper. Vissa sträckor trafikerades fortfarande med ånglok som gav en karaktäristisk doft på alla järnvägsstationer. Detta saknar jag idag när jag reser. Att på den tiden stiga av tåget i Tyskland var kanske som idag att komma till en annan världsdel. Andra pengar, folk var klädda så att det oftast syntes från vilket land de kom, dofterna varierade från stad till stad och från land till land. Högertrafik i stället för vänstertrafik. Vägmärken, byggnader och allt var annorlunda mot hemma. Så avstånden har på så vis krympt väldigt.
    Men, vart ska du ta vägen den här gången?
    Olle

    • Olle! Jag kommer denna sommar att fara i dina spår, och ta tåget ned mot kontinenten. Första anhalt blir Köpenhamn, fortsätter till Hamburg och vidare så långt söderut som jag står ut med hettan. Därefter vänder jag mig om och åker åt något annat håll. Fem veckor senare lyckas jag förhoppningsvis flyga hem från Bryssel. Somliga saker har förändrats, andra saker är de samma. Nu är det i alla fall inte olika slags pengar – och för det kan man vara glad då man är spontan resenär. Jag undrar verkligen om dofterna är de samma som förr, och om det går att riktigt svara på den frågan? Undrar dessutom om en doft är den samma för olika människor? Jag ska i alla fall lukta bäst jag kan, och försöka skriva någon rad här på bloggen då och då, så får vi väl se vad vi kommer fram till. Ha det så bra! /Andrea

  2. Jag tror dofter är en slags minnen och att de inte är lika för oss människor. Däremot att de kan bestå över tid för var och en av oss. När jag kommer ”hem” till Uppsala ser jag saker och upplever dofter som är mina från en svunnen tid. När jag för en dryg månad sedan stod på Hamburgs Hbf, kände jag dofter som nog ingen annan just där och då kunde förnimma. Inte ens de moderna snabbtågen kan ta känslan av att hinna med att uppleva när jag åker tåg! Varför inte ta tåget till Italien, Olle? Brenneropasset är säkert lika hisnande vackert nu som förr! 🙂

  3. Agneta! Faktiskt har jag tänkt just på det, att ta tåget till Italien! Men än mer har jag tänkt på att ta tåget till Peking med tågbyte i Irkutsk, för att se kinesiska muren. Andrea, det låter trevligt att du åker tåg och skaffar lite doftminnen även om de upplevs lite annorlunda mot andras. (Dofter ”ska” man inte diskutera!) Blogga vidare från Europa!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: