Skrivet av: Andrea | 14 april 2010

Tål att ta sig tid att tänka på

Då jag efter arbetet kom hem och slog mig ned med en macka och närmast liggande tidskrift hittade jag en bra artikel om att göra ingenting alls. Tidningen var svenska turistföreningens ”Turist nr2/2010” och artikeln är skriven av Mats Ottosson. Han skriver bland annat om att:

”Den första insikt man bör tillägna sig om man vill bli vän med tiden är att klockan visar sekunder, minuter och timmar. Den säger väldigt lite om tid, framförallt säger den ingenting om hur den känns. Om den är långsam eller snabb; njutbar eller jäktad. En sekund är alltid lika lång men den upplevda tiden kan kännas olika som natt och dag.”

Det är helt enligt min tidsfilosofi, men artikeln fick mig att fundera lite på mitt eget sätt att värdera tid. Budskapet var att den tid som inte innehåller någonting faktiskt kan vara minst lika värdefull som den andra innehållsrika. Kanske ligger det något i det?

I artikeln skriver man också om en novell av Heinrich Böll. Jag tycker att den liksom sveper med sig en doft av den vackra friheten in i mitt kök.

”En turist får se en fattig fiskare sitta på stranden, se ut över havet och njuta i lugn och ro. De börjar prata och turisten försöker få fiskaren att inse att denne skulle kunna tjäna mer pengar om de han jobbade mer; att han på lite sikt kunde bygga upp en hel fiskindustri och bli en rik man.

– Och sen… säger turisten.

– Ja sen? undrar fiskaren.

– Sen kunde ni lugnt sitta här i hamnen, dåsa i solen – och se på det härliga havet.

– Men det gör jag ju redan.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: