Skrivet av: Andrea | 07 mars 2010

Miss Kay

För någon vecka sedan lyssnade jag på en föreläsning av Kaj Fölster. Den gjorde mig inspirerad att läsa hennes bok ”Miss Kay”, som handlar om då hon som 19-åring åkte med ett fartyg till Indien.

Hennes resa utspelade sig för 60 år sedan, men den kändes förbluffande aktuell eftersom det var minst lika mycket en resa där hon korsade en ocean inom sig själv som geografiskt sett.

I boken ”Miss Kay” citerar hon Fredrika Bremer som säger att:

”Jag erfor det helt allena i det djupa mörkret en underlig känsla, en känsla som om jag hade vingar och lyftes av dem utan mitt tillgörande. Havet…Vid du börja ett nytt liv inom dig, utom dig – far över havet!”

Boken av Kaj Fölster sade mig mycket, och kanske speciellt eftersom jag själv just återvänt efter att ha korsat ett hav.

Den sade mig att man inte får fastna på ena strandkanten, utan att man måste våga förändring och att man måste lyssna till varandra. Något som också gäller då man nog bör passa sig för att blint bli ett med en enda kultur, eftersom jag tror att vi måste våga förstå varandra interkulturellt.

Ur Kaj Fölsters bok tar jag särskilt med mig det hon skrev på sidan 100:

”Senare i livet lärde jag mig att många tror att man måste vara det ena eller andra. Identitet som något avgränsat. De som inte har slagit rot på flera ställen har svårt att förstå att enheten inte går förlorad utan blir annorlunda. Att man inte nödvändigtvis blir splittrad i sitt inre, inte är ett antingen eller, utan något personligt enhetligt och rikt. Att det enspråkiga låser, isolerar och att vi aldrig får acceptera de enspråkigas instängda dominans.”


Annonser

Responses

  1. Tål att tänka på. Kanske speciellt för oss svenskar som möjligen mer än andra föredrar att isolera sig från den övriga världen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: