Skrivet av: Andrea | 07 februari 2010

Hem

Hem stadigvarande bostad

  • fornsvenska hem ’bostadsort; bostad; värld’; allmänt germanskt ord, t.ex. engelska home, tyska Heim med samma betydelse; ursprungligen ’plats där man slagit sig ned’

(Ernby Birgitta(2008), Nordstedts Etymologiska ordbok s.240)

 

Vad betyder egentligen ordet hem?

Under mitt liv har jag kallat många platser hem. Många av dem kommer för alltid att vara mitt hem även om jag inte längre kan kalla dem ”bostadsort” eller ”bostad”.

Sedan jag lämnade mitt hem i Costa Rica och kom hem till Sverige har jag tagit mig mycket tid att besöka släkt och vänner i deras hem. Det har många gånger slagigt mig hur hemma jag kan känna mig bara genom att bli välkomnad och genom att spendera tid med människor som jag tycker mycket om.

I Costa Rica sa ofta människor ”mitt hem är ditt hem”. I Sverige hör man ofta ”känn dig som hemma”. Genom kulturella glasögon tror jag att innebörden är densamma. Vi vill gärna att önskade gäster ska vara hemma på samma plats som vi.

Det slog mig även då jag under föregående torsdag besökte min gamla gymnasieskola Forsmarks skola hur hemma jag kände mig där. Även under tiden som vi bodde där brukade jag och mina skolkamrater kalla både skolan och orten där våra föräldrar bodde för hemma, och ibland något av dem ”hem-hemma” mest för att skilja dem åt.

Det finns nog ingen gräns för hur många platser som kan vara hemma, eller hur många platser där man kan känna sig hemma. Det finns en låt som heter ”Wherever I lay my hat (That’s my home)”. Utan att lägga alltför stor vikt vid låttexten tycker jag att titeln säger mig mer om ordet hem än vad Nordstedts Etymologiska Ordbok gör.

För mig är ett hem en plats där man känner sig bekväm och där man har människor man tycker mycket om.Ett hem är dit man återvänder.

Annonser

Responses

  1. Hem! Mitt hem är i Umeå – men snart också på Kvarken. Jag planerar nämligen en riktigt stor resa på Kvarken – med min kajak. Jag vill besöka alla öar i Kvarken, och det är väl en si så där 4000 öar! 🙂

  2. Jättefint inlägg. Jag håller med! Och nu ska jag precis ge mig ut på uppdrag i Nicaragua och hoppas att det kommer att kännas som hemma. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: